marți, 26 iulie 2011

Religie

"Religia este singurul lucru care ii opreste pe saraci sa-i ucida pe bogati" Napoleon Bonaparte.

Stia el ce stia inca de pe vremea aia. De fapt de la aparitia ei, religia a fost un catalizator social ce in aparenta favorizeaza pe cei defavorizati si un alt mod de manipulare in masa al oamenilor ce duc o viata proasta din multe puncte de vedere. Ideea e in felul urmator, cu cat esti mai smerit, tacut, placid ca o oaie si clar foarte iertator, ai sa primesti inzecit pe lumea aialalta. Mai in toata istoria lumii s-au dus razboaie ce au pornit de la acest subiect controversat. Religa, crezul in ceva, opinia diferita despre acel ceva etc. Tot in numele religiei s-au facut cele mai mari crime din istorie apogeul fiind atins odata cu "Inchizitia Spaniola", dar din punctul meu de vedere nu acela a fost cel mai mare rau. Odata cu noua dogma a iertarii lumea a devenit din ce in ce mai delasatoare si mai departe de ideea de dreptate sociala sau morala.
Dar nu vorbesc de legi aici ci de iertarea "Dumnezeiasca" fara margini si limite ce creeaza practic un precedent pentru delasare morala. Prin acest exemplu ne-am invatat sa fim asa din punct de vedere social, ne-am invatat sa ne asteptam ca lumea sa ne inteleaga si sa ne ierte. Dar pana la urma iertarea nesfarsita nu duce la un soi de nesimtire? Iar ceea ce e si mai ciudat este ca in Ortodoxie esti clar imperfect si clar lumea se asteapta sa gresesti si deci prin urmare sa fi iertat pentru a ierta. De aici au inceput si exagerarile ce ne-au facut mai iresponsabili pentru actiunile noastre, iar odata cu pierderea responsabilitatii ne-am pierdut si libertatea.Un lucru aiurea mi se pare sa fiu luat de mic si botezat pentru ca m-am nascut intr-o tara a carei relgie de stat este Ortodoxismul.

Incorsetat de mic si ingenunchiat impotriva vointei mele s-a sadid undeva germenele ignorantei. Ce sa-i faci? Spiritul de turma de acolo ni se trage doar. Dar cu timpul am reusit sa vad ce inseamna religia in esenta ei. O mare afacere care te ciupeste de-a lungul vietii de bani si care de multe ori si-a bagat coada prea mult prin politica si economie.
Spun toate aceste lucruri din propria experienta a unui om ce a fost odata intr-o perioada de cautari infectat si violat in creier cu astfel de idei. Culmea ca am reusit sa ma salvez tocmai aprofundand subiectul prin maculatura si discutii cu diversi absolventi de teologie, nu degeaba ne spun sa credem fara sa cercetam.
Dar la noi inca e bine, fata de unele state din SUA de exemplu, unde daca tragi chiulu de la biserica prea multe duminici se uita comunitatea la tine ca la un paria.
Sper ca intr-un viitor acesta afacere sa dispara complet si odata cu ea si barierele "spirituale" dintre popoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu