luni, 10 ianuarie 2011

Atunci si acum

Hai sa o dau pe aia dreapta, nu pot sa imi imaginez acum viata fara telefon mobil sau internet. Poate ca suna tampit dar zilele astea am avut telefonul blocat si am realizat adevarata dependenta de tehnologie. Imi amintesc ca atunci cand a aparut telefonia mobila lumea o privea cu o oarecare circumspectie si desi era oarecum la indemana inca nu se stia adevaratul impact care avea sa zguduie fundatia societatii moderne asa cum o stim. Numai ideea ca poti sa fi gasit si sa suni de oriunde, oricand era atat de hi-tech, incat abia pe masura ce industria a evoluat, lumea si-a schimbat incet parerea si a inceput sa nu mai priveasca asta ca fiind un simplu moft pentru oameni cu bani. Sa nu mai vorbim de internet si de posibilitatile pe care le-a adus odata cu aparitia lui. Bineinteles ca odata ce ai muscat din marul tehnologic e foarte greu sa te intorci la origini. Imi amintesc ca sunam pe fix, iar pe vremea cand sunam pe fix era acea boala de a tine fixul undeva pe hol, unde toata lumea are acces, iar cand sunam pe fix tot timpul trebuia sa intreb frumos daca este familia pe care o caut, daca domnisoara cutare este acasa, pe urma urma o serie de intrebari legate de propria persoana si anume cine sunt, ce vreau si nu in ultimul rand in ce calitate sun, ca imi facusem si o anumita tehnica, daca nu raspundea "ea" atunci intrebam daca e familia X si scapam cu un raspuns scurt:
-NU! Greseala!
Si acum sa nu mai zic de acele familii moderne care detineau nu unul ci doua telefoane fix, si daca erai destul de istet sa pacalesti in prima instanta parintii mult prea grijulii, cadeai sigur in plasa celui de-al doilea telefon si te trezeai a doua oara ca ti se inchidea telefonul in nas. Asa era pe atunci, lumii ii placea sa asculte la telefon, iar in timp ce aveam o discutie cat se poate de inofensiva, auzeam cum se ridica celalalt receptor si atunci stiam ca e momentul sa o tai din scurt. Nu ca acum nu s-ar asculta telefoanele mobile, dar asta e alta poveste.
Imi amintesc ca trebuia tot timpul sa conduc fata acasa si nu pentru ca era o modalitate de a arata ca sunt gentilom si nu am sa o las sa se plictiseasca pana acasa, ci pentru ca lumea era mai salbatica si chiar se intamplau lucruri si pana ajungeai la un telefon fix erai de mult taiat, talharit etc.
De altfel stabilirea locului de intalnire si a orei era un obicei foarte obisnuit, deoarece nu prea aveai cum sa te eschivezi si din cate tin minte erai privit cam aiurea daca nu veneai la intalnire. Si astea sunt doar cateva exemple la repezeala, caci lista ar putea continua mult si bine, starnindu-mi din ce in ce mai mult intrebarea, cum naiba socializa lumea atunci?
Eu unul imbratisez ideile noi de dragul progresului si privesc la randul meu cu circumspectie pe cei ce spun ca atunci era mai bine, pe acei nostalgici de dragul nostalgiei, pe acei retro intarziati. Eu stiu un lucru foarte clar, daca echilibru nu e, nimic nu e, daca internetul il rezumi doar la a cauta pornografie si te feresti de site-urile de socializare doar pentru ca esti mai greoi de cap sau te crezi mai cool pentru ca nu iti plac lucrurile mainstream, atunci stai in grota ta, pentru ca nu ai inteles nimic! Sunt un homointernetus si ma mandresc cu asta, da imi place telefonia mobila pentru ca pot sa sun si sa zic nu am chef sa ne vedem azi si nu ma deranjeaza sa fiu gasit oricand. Imi place sa mentin legatura cu oamenii dragi si sincer fara aceste "dracii" moderne nu vad cum as putea.
Si sa nu te trezesti sa-mi zici ceva de scrisori prin posta si chestii dinastea!
Adevarul e ca luam tehnologia si lucrurile care ne sunt la indemana acum mult prea usor, dar ajungem sa ne dam seama de importanta lor, de felul cum sunt o parte din viata noastra si ca fara ele lumea ar fi mai gri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu