joi, 17 februarie 2011

Hipsteri: episodul 2

Dupa cum spuneam in episodul anterior, "Confuzul" se infiltreaza cu foarte mare usurinta in toate mediile sociale, desi are o predilectie spre arte. Ii place sa se exprime intr-un mod creativ netinand cont de tehnici sau pareri avizate, pentru ca cei "avizati" sunt mainstream, iar tehnicile sunt "asa de...acum cinci minunte in urma". Social vorbind, nu putem vedea o ierarhizare clara, conducerea este luata prin rotatie din cand in cand de cel care reuseste prin sunete sau gesturi "hip" sa preia cuvantul, sau cel care a reusit sa ii faca pe ceilalti sa-si dea seama, ca el stie ce spune. De altfel putem observa o afinitate spre matriarhat, in general femelele din aceasta specie avand o initiativa mai mare decat masculii. De-a lungul studiului social, am observat in unele cazuri si mai ales atunci cand au stima de sine scazuta, plimbandu-se la brat cu masculi din alte specii, femela avand o abilitate de a simula cu foarte mare acuratete diferite stiluri, chiar daca nu reuseste sa le mentina pentru multa vreme. Desi nu recunosc asta si cred ca lupta pentru a fi individuali si unici, putem observa ca avem de-a face cu o minte de stup sau cel putin o constiinta comuna, care vorbeste prin actiunile lor. Din nevoia atroce de a iesi in evidenta, Hipsterul refuza initial orice conventie sociala sau morala, cum ar fi remuneratia,(el optand mai degraba pentru troc), dar presat de timpurile care sunt atat de "prezente" il putem observa uneori lucrand in libarii, ceainarii si fast food-uri cu specific exotic sau vegetalo-natural, iar atunci cand nu lucreaza in aceste lacasuri le frecventeaza cu un adevarat interes metafizic, neinteles de catre omul de rand. Libraria sau ceainaria fiind pentru el un lacas de cult, un loc unde el mediteaza si se bucura de internetul gratis de tip WI-FI.

Atentie: au fost depistati in anumite librarii si hipsteri ce prefera cartile numai in format audio, cititul fiind iarasi prea mainstream.

In anumite conjuncturi sociale, ii vedem cum din ironia lor naturala pentru orice, devin de-a dreptul acizi si "hateful" cu exemplare din alte specii. Daca te trezesti deodata in parc sau in librarie, carciuma sau club fiind fixat, atunci ar fi cazul sa parasesti locatia, nu de putine ori reusind sa iti strice buna dispozitie prin felul in care te judeca din priviri.

Daca aceasta subcultura venita din America anilor 40 ca un curent ce asculta muzica
jazz, a ajuns in zilele noastre la aberatii gen, Drum and Base si Indie rock, filme independente de care nimeni nu a auzit, autori obscuri si o afinitate spre lucrurile experimentale de dragul de a fi non-mainstream, la noi a fost preluat si imbratisat de acele exemplare din societate care au descoperit ca a spune "NU" si a fi "Gica Contra" e misto si unic.
Desi in epidodul anterior am spus ca nu exista leac pentru aceasta pleava, am descoperit pe parcurs ca un astfel de curent ce aduce la rang de fetish autenticitatea de dragul de a fi autentic, va disparea in momentul in care, Hipsterus Falsus Vulgaris, trezit din somnul ratiunii va realiza ca a facut un curent din a fi autentic, de aici rezultand ideea ca un curent este ceva mainstream, ceea ce inseamna multe scurtcircuitari la nivel de sinapse pentru acesti copii neintelesi.
Desi istoria ne invata ca multi dintre ei vor migra spre alte subculturi sau specii, probabil vom mai avea de suportat prezenta lor inca ceva timp, datorita incapatanarii native a Hipsterului, dar sa inchidem un ochi in prezent, macar de dragul biodiversitatii.

Traducerea si adaptarea: Cipilica cel Rau

5 comentarii:

  1. eu cred ca hipstereala e noua cocalarala
    a se vedea cazul evident pt mine al trupei alea autriece ce a fost prin skin de s au udat toate hipsteresele

    RăspundețiȘtergere
  2. Te cred pe cuvant, dar drept sa-ti zic o singura data am calcat din greseala acolo si nu e genul meu de local.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu n am fost niciodata,am avut o tentativa acu vreo luna dar era prea aglomerat shi am ales un loc un pic mai select(la baza)nu bomba aia ordinara

    RăspundețiȘtergere
  4. Ia sa ma bag si eu in seama cu ceva inteligent :)), sa vezi ce ti-o zic mai cipilica... din aroganta mea pura culeasa de la voi acesti judecatori minioni si negriciosi. Furioasa cum sunt, iti zic asa, culegi ce dai.

    RăspundețiȘtergere